Skip to content
Apr 26 / Florista de la Bucuresti ;)

Lumanari de botez, de la traditie la cele mai noi modele

In fiecare zona a tarii (ca sa nu spunem ca fiecare localitate si comunitate religioasa) exista traditii si obiceiuri proprii cand vine vorba de botez. Simple obiceiuri laice sau ceremonii religioase, toate au insa un numitor comun: lumanari de botez.
Nasa, prin traditie, este cea care se ocupa de lumanarea de botez, iar florile cu care aceasta este impodobita au simboluri si conotatii din cele mai diverse care de multe ori difera la o zona la alta. Spre exemplu crinul este considerat un simbol al Fecioarei Maria si este de multe o floare preferata pentru lumanarea de botez. De asemenea, orhideele sunt foarte folosite iar mai nou sezonul 2010 aduce in prim plan o floare deosebita, anthurium-ul, folosit in culori gen rosu, verde sau alb, functie de combinatiile dorite.
Lumanarile in sine sunt alese functie de preferinte, existand modele “drepte” sau “pline” (fara model), spiralate iar ceara din care ele sunt realizate poate diferi functie de sursa de unde lumanarile sunt achizitionate. Exista chiar si lumanari din ceara naturala care pot fi achizitionate de la biserici dar de cele mai multe ori se preferea ceara artificiala.
Din ce in ce mai des lumanarea de botez este aleasa functie de tematica petrecerii de botez sau a florilor si aranjamentelor pe care nasii le aduc in biserica, la slujba.

Leave a comment